OM MIG OCH MITT LIV

KRISTEN - KOMPOSITÖR
KLAVERSPELARE - KÖRSÅNGARE



Miguel

Jag föddes på Södersjukhuset i Stockholm den 18 april 1969 och bor sedan 1998 i Tyresö. Sedan 1999 har jag en anställning som församlingsmusiker i Skarpnäckskyrkan, Stockholm.


Skarpnäckskyrkan i Stockholm


Jag har sjungit i många körer ända sedan jag var liten, då jag gick i Stockholms Gosskör och i Adolf Fredriks musikklasser. Under 12 år (1999-2011) sjöng jag  i Engelbrekts Kammarkör, som initialt hette Engelbrekts Motettkör. Det är den längsta tiden jag sjungit som fast medlem i en och samma kör.  Nedan är en bild på kören (jag är den kortaste i bakre raden). HÄR kan du lyssna när kören sjunger Oskar Lindbergs Requiem (ett mycket underskattat sådant) och HÄR kom vi på första plats i en körtävling i Italien 2011. Sedan 2012 hoppar jag emellertid runt och förstärker som tenor eller bas i de olika körer jag har kontakt med.


Andra körer jag sjungit i är: 


Johannes kammarkör
Tyresö kammarkör
S:t Görans kammarkör
S:t Görans motettkör
Enskede Kammarkör
Essinge kyrkas kör
Essinge kammarkör
Hammarbykyrkans kör
Vantörs kammarkör
Markuskyrkans kammarkör
Näktergalningarna
Uppenbarelsekyrkans motettkör
Botkyrka motettkör
Tyresö Vocalis
Collegium Norcopensis
Kammarkören Högalid
Kammarkören Musikaliska
Matteus Kammarkör
S:t Olofs Kammarkör


Engelbrekts Kammarkör i Stockholm


Jag har under större delen av mitt liv komponerat musik. En del finns att lyssna till på nätet, på sidor som: YouTube (HÄR och HÄR). Inspelningarna är huvudsakligen från olika konserter med mina barockensembler Les Musiciens de l'îlot Royal (från 1997) och Baroquecompagniet (2004-08).


Barockensemblen Les Musiciens de l'Îlot Royal


Större delen av min produktion består av musik komponerad i olika äldre tiders tonspråk, s.k. contemporary early music,  främst inspirerad av barockmusik.


Sarabande - en komposition för klaver av Miguel Robaina


Om du är musiker och vill ladda hem gratis noter till mina kompositioner, så klicka HÄR. (Sidan är på engelska!) Där hittar du t.ex. partituret till mitt största verk, ett sceniskt Juloratorium kallat Ett barn är födt på thenna dagh. Musiken komponerade jag 1998-99, till texter från Karl XII:s bibel  och 1697 års psalmbok.

Och HÄR finns gratis körnoter med mina kompositioner och arrangemang för Advent, Lucia, jul och Nyår.

Jag skriver också popmusik ibland och i denna stil har jag, med bidrag från Skarpnäckskyrkan,  gjort 3 CD-skivor...


Miguel Robaina - Så älskade Gud världen... (2004)

Så älskade Gud världen... (2004)

 In God's grace (2013)

Icebreaker (2016). 

HÄR finns gratis noter till Icebreaker.  


Poplåtarna blev till då jag i min musikertjänst kom i kontakt med unga duktiga sångerskor och då gjorde jag låtarna till dem.

 

Här är några av tjejerna:

 

JULIA MERHAY (f.04)

Julia Merhay (f.04) tävlar i SVT:s talangjakt Supershowen 2016

Julia tävlar i Sveriges Televisions

 talangjakt för barn, Supershowen 2016


FELICIA BOSTRÖM (f.99)
Felicia Boström (f.99)
(Text /Musik: Miguel Robaina)

ZOE ZEE (f.09)
ZoeZee (f.09)

You raise me up (LIVE)

(Graham/Lövland)

SPOTIFY


MAYA  (f.13)

Maya (f.13)

Ave verum corpus 

(Wolfgang Amadeus Mozart)


SELMA  (f.12)

Selma (f.12)

Never enough

(Benj Pasek, Justin Paul)


LILLA SÅNGRUPPEN 
(2020-22)

Millen Berhe (f.09), Celine Paulos (f.11),

Sophie Berhe (f.10), Abigail Gebreslasie (f.11)

Skarpnäckskyrkans Lilla sånggrupp (2021)
(Hillsong kids, Sv. översättning: Miguel Robaina)
(Text/Musik: Danny Parker/Kenny Geiger)
(Text/musik: Matt Redman/Jonas Myrin)

 

SHINE 

(2014-2018)

Julia Merhay (f. 04), Salina Gebru (f.05), Johanna Fors (f.06)

Sångruppen SHINE (2015)

Julia Merhay - Forever by Your side 

(Text/Musik: Miguel Robaina)

(Text/Musik: Miguel Robaina)
(Text/Musik: Miguel Robaina)


JESUSSISTERS 
(2009-2013)
Mirjam Kalcevic, Nataly Poureh Hernandez, Celie Sandgren, Seghen Daniel (alla f. 97)
Sånggruppen JesusSisters 2011
(Text/Musik:Miguel Robaina)
(Musik: Miguel Robaina/Text: Ardis)
(Text/Musik: Miguel Robaina)

Sedan 2010 leder jag ett team av musiker som brukar leda allsången i kyrkan. Klicka HÄR och HÄR för att lyssna till teamet.

TALBOK

Ladda hem De yngstas Bibel. Gamla och Nya testamentet för de yngsta, inläst på mp3 av mig år 2005. (Speltid, ca 140 min)

Gamla testamentet
Nya Testamentet


HIMMELSKT HYMNARIUM

Himmelskt hymnarium. Över 100 nyskrivna andliga sånger och psalmer komponerade till texter av evangelisten Gunborg Carlsson (1927-2020)

Gunborg Rapp Carlsson (1927-2010) - Psalmtextförfattare och evangelist

 

Under många år letade jag efter någon som kunde skriva texter i lite äldre stil, som jag sedan kunde tonsätta. Tyvärr var detta svårt att finna. De flesta som skriver i sådan stil jag eftersökte (vilket är få idag!), var redan etablerade författare och hade redan fått sina texter tonsatta. I min väntan på den rätte, komponerade jag ibland ny musik till redan tonsatta texter, bland annat från psalmboken. Våren 2012 frågade mig min dåvarande pastor Carl-Johan R. Freed om jag kunde lämna tillbaka en pärm han hade lånat av sin faster Gunborg, som liksom jag bor i Tyresö. På bussen tjuvtittade jag i pärmen och fann där mängder med vackra Jesus-centrerade texter, precis i sådan stil jag sökt. När jag kom fram till Gunborg, som jag aldrig träffat tidigare, frågade jag om någon tonsatt hennes texter och det var det ingen som gjort. Jag fick tillåtelse att prova och under resten av 2012 satte jag musik till 100 av hennes långt fler texter. Fram till dags dato har jag komponerat musik till ytterligare ett antal av hennes texter. Efter en renskrivning av Gunborgs levnadsbeskrivning, som du kan läsa HÄR, satte vi ihop ett litet program av texterna, musiken och hennes livsberättelse. Sedan åkte vi runt på olika äldreboenden och kyrkor och presenterade detta. Det är intressant att se hur Gud för ihop människor för sina syften. Gunborg dog tyvärr 2020, i sviterna av covid-19.


HÄR kan du ladda hem hela hymnariet i PDF-format. (ca 4 Mb)

ÖVRIGT OM DENNA HEMSIDA

Tittar du runt på min sida, hittar du mycket musikrelaterat, men även mina tankar och funderingar kring livet och min kristna tro. Jag gillar att arbeta med människor och tro, med fokus på barn- och ungdomar. Därför finns här en del material inriktat på denna grupp, som jag utvecklat i mitt arbete med dem i kyrkan.

HÄR kan du läsa min fjortisavhandling den demoniska andan i "fjortis" kulturen, som jag ägnade ett helt år åt att sätta mig in i 2009, när jag var ledare för kyrkans tjejgrupp. Den gjordes då jag insåg att många föräldrar och folk som arbetar med barn- och ungdomar inte hade någon koll på denna dekadenta ungdomskultur. Dessvärre är den inte uppdaterad sedan mars 2010 och är därför i detaljer inaktuell, men samma anda lever tyvärr kvar från generation till generation med olika uttryckssätt.

Mina primära andliga nådegåvor är evangelisation och profetia. Den första har jag haft sedan jag blev kristen 1996 och den andra har getts mig med tiden, framför allt efter mitt andedop 2002. HÄR kan du läsa om min andliga resa från liv, via död till uppståndelse. Skriften sträcker sig fram till år 2007, då jag skrev den. HÄR kan du lyssna på den som ljudbok.

HÄR kan du läsa mitt CREDO (Trosbekännelse) som den ser ut just nu. 2016 och framåt har jag funderat väldigt mycket över min kristna tro och den har förändrats till viss del mot tidigare. Det är dock inte första gången sådana förändringar har ägt rum. Man skulle kunna dela in mitt liv som kristen i olika epoker: 1996-2002 (Den rationella tron), 2002-2013 (Den karismatiska tron), 2013-2016 (Den balanserande tron) och sedan 2016 kallar jag mig agnostiker med ett kristet hopp. Vi får se vad som kommer framöver.

Den 24 maj 2023 instiftades religionstraumadagen och detta har fått mig att känna starkt för människor som fått olika trauman av sin kontakt med olika religiösa rörelser och i synnerhet då frikyrkorörelsen.  Gå in HÄR och läs exempel på olika människors berättelser. Jag kan förstå och till och med tycka det är sunt att man lämnar enskilda pastorers inflytande och även samfund. Men att man i och med negativa upplevelser känner nödvändigheten att även lämna Gud är bara tragiskt och inte nödvändigt.

ANDLIGA INSPIRATÖRER

Kristna syskon, vars tankar och skrifter betytt mycket för mig på min kristna väg är bl.a.: C.S. Lewis, Sven Reichmann, Lee Strobel, Francis S. Collins, Witness Lee, Watchman Nee, Nicky Gumble, Stefan Gustavsson, Peter Halldorf (och mitt paradis på jorden, Bjärka Säby), samt Ulf Ekman
   På senare tid kan nämnas Joel Halldorf, med böckerna Gud- återkomsten och Gud - jakten, David Thurfjell med boken Det gudlösa folket, Stefan Edman med Mot alla odds, Olle Carlsson med Kristendom för ateister, samt Per-Eive Berndtsson med Vindarna från väster, som behandlar den keltiska kristendomen vilken jag alltmer fått upp ögonen för på senare år. Per-Eive var dock viktig för mig även som nykristen, då jag 1997 gick en grundkurs om kristen tro under ledning av två pastorer i Skarpnäckskyrkan. Kursen utgick från en videoinspelning, Att finna sig själv, som var producerad av just Per-Eive. Sedan 2024 har jag även fått upp ögonen för ortodox teologi, vilket har påverkat mig att exempelvis ta avstånd från Luthers tanke om Solo fide (Endast tro) och Sola Scriptura (Endast Skriften).  Munken Fader Charbel Rizk är en stor orsak till detta med bland annat hans informativa och pedagogiska kanal  kristentroidag.
   Boken Sophie's värld av Jostein Gaarder var viktig för mig tiden strax före min omvändelse, trots att den inte var kristen i sin karaktär, utan egentligen handlade om filosofins historia. Den fick mig att fundera över detta med olika sett att se på världen, vilket på sikt innebar att jag bytte paradigm. På senare tid har jag blivit fascinerad av Yuval Noah Hararis intressanta böcker Sapiens och Homo Deus. Fast jag måste erkänna att jag som kristen fått en hel del grubblerier efter att ha läst dessa.

Främsta musikaliska andliga inspiratör är Johann Sebastian Bach (1685-1750),
men även Jean-Baptiste Lully (1632-1687).
Kompositören Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Jean-Baptiste Lully (1632-1687)



Andra musikaliska inspiratörer finns inom hårdrocken, en genre som jag ägnat mig åt mycket i mitt liv. Jag är uppväxt med favoriter som Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Yngwie Malmsteen och Dreamtheater. Själv spelade jag i ett band i olika konstellationer under 80- och 90-talen. HÄR är ett klipp från ett uppträdande 1994 när vi hette Solitaire. 1991 gjorde gästinhopp i Technotrash-bandet Hexenhaus på deras andra album och 1993-96 spelade jag även i det svenska doommetal-bandet Memento Mori (klicka på bilden nedan för att se en video).



2008 var jag med i Black Mass Rising, ett amerikanskt band jag fått kontakt med genom deras kristna sångare, som i sin tur var gemensam bekant med en musikerkollega i det kristna bandet Veni Domine. Jag arrangerade keyboards på några låtar via Internet, men det hela rann ut i sanden. Här är i alla fall låten It's not over. Var nöjd med mina arrangemang i alla fall. Jag har också gästspelat på albumen Vision & creatures of imagination (2016) och Unorthodoxy (2022) med doom metal-bandet Doomocracy från Kreta.

   Jag är öppen för all slags musikmusik. Det som är bra är bra, spelar ingen roll vilken genre.  Jan Johansson, nordisk och canarisk folkmusik, Hans Martin, Carola, Hillsong, Mozart, PendereckiFarah och Strunz, ABBA, Allan Holdsworth...Det finns hur mycket bra musik som helst.

 

ÖVRIGA INTRESSEN

Jag tycker också om konst, men då mer föreställande målningar, men har svårt för abstrakt konst. Jag gillar de stora barockmästarna, men även engelskt victorianska och pastorala stilar, samt fotorealism. Gustave Dorés bilder är fantastiska!

Konst av Gustave Doré



En annan favorit är underbarnet Akiane Kramarik, som mötte Gud i 4-års åldern och som sedan dess har varit hennes lärare. Hoppas bara hennes berömmelse inte tar henne på andliga villovägar.

Sedan har jag ett stort filmintresse. Gärna starka dramafilmer med djup som berör känslomässigt, företrädelsevis med barn och ungdom i utsatta situationer (ex. Tretton, Klass, Trust, Barn utan kärlek, Zelly and me) och även filosofiska filmer som rör om verklighetsuppfattningen när det gäller tid och rum (ex. Matrix, Tidsmaskinen, Butterfly effect, Click, Contact, Trettonde våningen) eller surrealistiska filmer (ex. Sånger från andra våningen, Du levande, Eraserhead, Vivarium och Midsommar). Gamla "kulissfilmer" (ex. Nosferatu) och klassiker (ex. Chaplin och Hitchcock) och vissa skräckfilmer med handling på det psykologiska planet är spännande. (ex. The Ring 1, Hide and seek, 1408, Orphan) 70-talet frambringade en del bra rysare (ex. Mind over murder, Ögon, Stilla natt, blodiga natt, The shining) Rymdfilmer finns det ett fåtal bra (ex. Red planet, Alien 1, Event horizon). Svenska ungdomsfilmer är helt ok. (ex. G, Fucking Åmål, Hip hip hora, Säg att du älskar mig) Även Astrid Lindgren-filmer (ex. Madicken, Bullerbyn) Gillar också komedier (ex. Hot shots, Top Secret, Nakna pistolen, Titta vi flyger, Borat) och där man driver med andra filmer (ex. Scary Movie) Monty Python, särskilt John Cleese (Fawlty Towers).

John Cleese



TV-serien Full House av alla har jag hämtat mycket inspiration från när det gäller relaterandet till barn och ungdomar, som jag arbetat mycket med i kyrkan. En del svenska tv-serier för barn och ungdomar är riktigt bra (ex. Ebba och Didrik, Eva och Adam, Livet enligt Rosa) och från Norge; Jenter. När det gäller det andliga arbetet med barn och ungdomar, inspirerade den kontroversiella filmen Jesus Camp mig mycket  (dock med viss nedtoning av det amerikanska!) när jag hade en väldigt svart-vit syn på livet i min karismatiska kristna fas . Jag gillar även verklighetsbaserade filmer som t.ex. Miracles from heaven, dokumentärer, filmer om andra världskriget och reality-TV som gäller polisarbete, olyckor, katastrofer, men även favoriten Historieätarna. Jag är inte så förtjust i actionfilmer (någon kanske är ok, Die Hard, Terminator) Det finns hur många filmer som helst jag skulle kunna nämna, men ovanstående är exempel på min filmsmak. 


Jag tycker också om att läsa i mån av tid. Men inte skönlitteratur eller romaner, utan det blir mest faktalitteratur om religion, andlighet, tro och vetenskap, psykologi, historia, rymden, musik och bäst av allt...biografier. En samhällskritisk bok som jag verkligen rekommenderar är  Det infantila samhället av Carl Hamilton.  Jag gillar även Tintin-böckerna, sedan min ungdomstid då jag brukade teckna serier och var väldigt inpirerad av Hergés hjälte.


Tintin


HÄR är en inspelning jag gjorde 1983 (när jag var 13 år) av äventyret Koks i lasten. Jag arrangerade texten och gjorde alla roller själv, även ljudeffekterna med hjälp av en LP-skiva. Speakerrösten är dock tillagd 1995.


Nedan några serieskisser från när jag var 15 år.


Serieskisser av Miguel från 1983-84


Fram till 2003 brukade jag teckna mycket, mot slutet mest porträtt. Nu kan jag det inte längre av någon anledning. Här är några av mina alster. En del original gav jag bort till dem jag tecknade av.


  • Drew_1
  • Jessica
  • JuliaE
  • Nicolina
  • Xenia
  • Samir


Släktforskning ägnar jag mig åt när jag har tid, då och då. Det är kul när man hittar släktingar som man inte visste man hade. Min släkt är dock utspridd över hela världen, så det är lite komplicerat att kartlägga.


 

HISTORIEN KRING ETT FOTO

 

Klicka på bilden, som föreställer min mormor Margareta som liten, 1917.

Min mormor Margareta som liten 1917

 

HÄR är en film från ett midsommarfirandet på vårt sommarställe. Jag gissar på år 1970. Jag är lillkillen som skymtar förbi några gånger i vit jacka och svarta byxor. De som dansar i par är min mormor och morfar. Gitarristen min ena morbror och min mamma är klädd i blått med glasögon och bugar sig mot kameran. HÄR är en annan film från 1978 när jag, min lillebror och mina föräldrar var på besök i Las Palmas hos mina släktingar på pappas sida.
(Filmen är tyvärr suddig första minuten!)

Jag uttrycker mig bäst i skrift, så det är något att som intresserar mig. Jag skriver gärna brev och reflektioner, varav en del finns HÄR och HÄR. Jag upptäckte skrivandet först i 25- 30 års åldern när jag i en livskris började rannsaka mig själv och skriva ner mina tankar och upptäckter i det som har blivit delar av min biografi. Innan dess var jag inte så värst intresserad av att varken läsa eller skriva. HÄR har jag dock  några barnsagor som jag skrev  1981, när jag gick i femte klass i Maria musikklasser, ett annex till Adolf Fredriks musikklasser.

Jag tycker också om att äta och dricka gott, även om detta har blivit mer reglerat då jag har diabetes2 sedan ca 2011. Men ett glas vin eller två till maten är bra mot högt blodsocker...

Långpromenader i vackert väder försöker jag göra så ofta jag hinner med. Gillar landet mer än staden, som är för stressig. Trivs därför i Tyresö där jag bor.

 


ÄR INTE INTRESSERAD  AV... (urval)

 

Business (ex. aktier, husköp, investeringar), teknik, motorer, data/tv-spel och liknande (möjligen något bilspel). Är inte så förtjust i att resa (alltså själva resandet) med undantag för kryssning till Finland. TV-underhållning med tävlingar och lekar (undantaget Melodifestivalen). Som synes så är jag inte särskilt intresserad av traditionellt "manliga" hobbies, men jag bejakar mina mer "kvinnliga" drag, haha.

 

TYCKER INTE OM...(urval)


Politisk korrekthet, pöbelmentalitet, överdrivet beroende av andra, falskhet, dumhet, ytlighet, aggressivitet, snobberi, statussökande, för mycket egoism

 


Det var en del om mig och mitt liv. 

Kolla nu in de andra flikarna i menyn så hittar du ännu lite mer!


< Meny